scriituridinaltelumi

Scriituri de pe la noi, gândurile mele despre ele

Gazeta SF 23, decembrie 2012

”Evangelion”  de Liviu Surgiu

Despre ce este vorba in ”Evangelion”?  Despre căpitanul Jahedy kaf Thal și galionul său spațial ”Foc alb”, despre un preot bătrân și misiunea acestuia de a-l aduce înapoi pe Dumnezeu în satul său și despre Satan care încearcă să îl oprească.

Nu e lucru simplu să scrii povestiri bune. E nevoie de multă disciplină și discernământ pentru ca să alegi din lumea spre care povestirea arată ca o fereastră  anume aspectele necesare și  suficiente  pentru ideea pe care o intenționezi. Spațiul de lucru este restrâns, numărul de pagini limitate; economia scriiturii unei povestiri este afurisită, necesită sânge rece și cumpătare multă. ”Evangelion” are multe carențe la acest capitol.

E o povestire cu o construcție stângace și populată de personaje confuze. Universul ”Evangelion” -ului este neconvingător, pus laolaltă din câteva fraze despre un Pământ devastat, două Imperii , Coduri de comportament și o stare de război perpetuă; atât. Efortul autorului a fost insuficient la acest capitol.

Construcția personajelor suferă de lipsuri similiare. Sunt lipsite de substanță și neconvingătoare, animate de convingeri incoerente și comportamente iraționale.

La nivelul construcției ideei ”Evangelion”-ul denotă o superficialitate supărătoare în abordare și este dominată de un galop continuu către un final care se vrea a fi dramatic dar nu reușește.

”Cursa furtunii” de Dan Ninoiu

Povestirea lui Dan Ninoiu promite mai multe prin scriitură decât reușește să realizeze la finalizarea ei prin introducerea elementului fantastic. Eșecul povestirii stă în nejustificarea finalului fantastic; fantasticul nu există doar de dragul de a exista, credibilitatea lui și succesul integrării sale în realitate depinde de justificarea sa care este necesară și trebuie să fie suficientă pentru ca  să servească drept punte între cele două lumi.

”Albastrul din privire” de Alexandra Niculae

”Albastrul din privire” este un delir narativ obositor a cărui scriitură trădează un potențial scriitoricesc angajat într-o direcție greșită.

”Universul Sel – Sag” de  Elena Silvana Potocean

”Universul Sel – Sag” respiră în dialoguri și se sufocă în paragrafe întortocheate, condamnate de înțelesuri criptice.

”Te iubesc, dar acum mori, scârbo!” de Ben Ami

Povestirea lui Ben Ami are o scriitură disciplinată și o construcție atentă care mi-a sufocat atenția prin numărul prea mare de detalii ale universului din care vine textul. Prea multe în spațiul de lucru atât de restrâns pe care îl oferă o povestire. Iar lumea lui Ben Ami este atât de străină de realitatea mea de  fiecare zi încât mi-e imposibil să mă atașez emoțional de text; prea puțin este ancorată povestirea în familiarul necesar implicării emoționale a cititorului. Mult mai puternică ar fi amprenta unui text în care Ben Ami să-și îndrepte scriitura și imaginația către cotidianul familiar cu intenția de a-l transforma, nu de a-l înlocui.

”Cer albastru deasupra Arcadiei” de Marcel Gherman

Povestirea lui Marcel Gherman este doar un fragment din ceva mai mare, scris sau nescris. Așa cum este, e un text neconvingător, cu personaje care își recită replicile și evenimente scrise stângaci și cu o ambiție narativă care depășește abilitățile scriitoricești ale autorului.

”Uniţi în moarte” de  Aurelia Chircu

Povestirea este un basm nereușit, condamnat de telegrafierea tocmai a episoadelor care i-ar fi conferit substanță și credibilitate: lupta cu dragonul și sora lui, blestemul vrăjitoarei și munca eroului să-l ducă la capăt. Scădere textului mai aduce și nejustificarea unor evenimente, cum ar fi  natura pasiunii care o stăpânea pe sora dragonului,  moartea subită a prințesei și nu numai.

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Gazeta SF 23, decembrie 2012

  1. multumesc frumos!

    • Textul tău, A.C, nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor tale. În loc să scrii povestea din spatele poveștii ai lăsat impresia de superficialitate. Efortul tău narativ a fost subminat de alegerile pe care le-ai făcut despre ce să incluzi și ce să nu incluzi în text.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: